Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

🍴 Kerabu Meggi Ala Thai

السلام عليكم

Pernah cuba kerabu meggi ala Thai ni? Kalau tak pernah cuba, korang mesti cuba, rasanya memang sedap. Nak buat pun mudah jer.

Aku pertama kali pekena kerabu meggi ni masa pergi ke Hatyai beberapa tahun dulu. Sekali cuba, memang terus suka. Untuk buat kerabu meggi ni, orang kat sana gunakan mi segera jenama Serda. Memang mi segera made in Thailand. Dulu kat Malaysia takder jual. Tapi sekarang kat mana-mana pun senang dapat. Kat 99 Speedmart pun ada jual. So, kalau dah dapat mi segera ni. Jom cuba buat kerabu meggi ala Thai ni.

Kerabu Meggi ala Thai

Bahan-bahannya: -

Mi segera 2 paket
Udang 5-6 ekor
Sotong 2-3 ekor
Fish ball dan sosej beberapa biji - boleh masukkan apa-apa seafood kegemaran korang
Lobak merah 1/2 biji
Tomato 1 biji
Daun ketumbar beberapa batang
Cili merah 1 biji
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 2 ulas
Cili padi beberapa biji
Pes tomyam Thai 1 sudu besar
Limau nipis 1 biji
Sos ikan 2 sudu besar
Garam, gula dan secukup rasa

Cara-caranya:-

Celur mi segera dengan sedikit minyak. Pastikan mi segera tidak terlalu kembang.

Celurkan juga semua seafood terlebih dahulu. Sayur-sayuran serta bawang-bawang semua dihiris halus.

Di dalam mangkuk, satukan semua bahan-bahan, sos dan pes tomyam yang telah disediakan. Gaulkan hingga semua bahan mesra.

Siap untuk dihidangkan!

Senang jer kan nak buat. Selamat mencuba.

Jangan lupa follow Instagram #juliescookingwithluv untuk lebih banyak menu harian, resepi dan tips-tips.

Jom klik di bawah.

No comments: