Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Jagung Susu Viral

السلام عليكم

Semalam macam biasa aku singgah kat kedai Acheh yang biasa aku beli barang on the way balik ke rumah dari tempat kerja. Tetiba nampak berpek-pek jagung yang sangat cantik biji-biji dia. Terus beli, tapi tak der idea nak masak macam mana.

Pikir-pikir nak kukus jer... Tapi pada masa yang sama, aku cuba-cuba google resepi jagung. Manalah tahu ada resepi jangung yang best boleh cuba, kan.

Sekali jumpa resepi viral ni katanya. Resepi jagung susu ni memang aku pernah nampak lalu lalang kat fb. Nampak menarik. So, aku pun cubalah...

Senang jer!

Dan yang penting... memang sedap!

Jagung dah manis... tambah dengan susu, terasa lagi lemak dia. Pastu susu tu pun, sedap minum macam tu jer. Jadi air susu jagung. Sedap!

Jagung Susu Viral

Bahan-bahannya:-

Jagung 4 tongkol
Susu pekat manis 1/2 cawan
Susu segar 4 cawan
Butter 2 sudu besar (gantikan dengan margerin pun boleh)
Garam secukup rasa
Cheese (kalau suka... aku tak suka... macam pelik... huhu...)

Cara-caranya:-

Jagung dipatah dua.
Masukkan semua bahan-bahan di dalam kuali.

Biarkan mendidih sehingga jangung masak.

Bila jagung dah masak, bolehlah dihidangkan.

Niesreena dan Naufal suka sangat. Susu dia pun diorang suka. Rasa susu dan macam air jagung.

Sedap! Patutlah viral!

Cubalah!

#juliescookingwithluv

No comments: