Malam tadi lepas siap mengemas dapur, tiba-tiba terasa terlebih rajin pulak nak buat kerepek jejari ketam ni. Kebetulan pagi tadi ada beli jejari ketam ni, tapi bersaiz besar. So, sajer jer lah nak cuba buat resepi ni.
Sedap rupanya. Laju jer anak-anak makan.
Kerepek Jejari Ketam
Bahan-bahan:- Jejari ketam saiz besar 10-15 batang Tepung jagung 5 sudu besar Rempah kari daging 5 sudu besar Daun kari segenggam Cili merah 2 batang dihiris halus Garam secukup rasa
Bahan-bahan:-
Jejari ketam dicarik halus-halus. Untuk memudahkan kerja mencarik jejari ketam ni, mula-mula jejari ketam ni perlu dipotong 4 bahagian panjang-panjang. Kemudian, barulah carik selapis demi selapis.
Pastikan jejari ketam berada di dalam keadaan kering. Tambahkan tepung jagung, rempah kari dan garam.
Gaul sekata.
Di dalam kuali, panaskan minyak separa penuh. Bila minyak panas, masukkan jejari ketam beserta dengan cili yang telah dihiris dan daun kari.
Goreng sehingga jejari ketam betukar warna kuning keemasan dan agak garing. Angkat dan tuskan minyak. Bila jejari ketam dan sejuk, jejari tersebut akan rangup.
Selamat mencuba!
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment