Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Mee Kari Kerang

Hari ni lepas solat subuh terus check-in kat dapur. Nak sediakan sarapan special sikit memandangkan ada keluarga mertua datang ke rumah sejak malam tadi.

Tekak ni pulak tiba-tiba teringin nak makan mee kari. Bila google resepi, tengok nak buat mee kari ni tak der lah susah sangat.

Alhamdulillah... percubaan pertama buat mee kari menjadi dengan jayanya.

Mee Kari Kerang

Bahan-bahan untuk kuah kari:-

Bawang merah 15 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 2 inci
Serai 1 batang
Cili giling 3 sudu besar
Kulit kayu manis 1 batang
Bunga lawang 2 kuntum
Buah pelaga 2 biji
Daun kari 3/4 tangkai
Udang kering segenggam
Udang segar 500 gm
Rempah kari daging 5 sudu besar
Asam keping 2 keping
Kentang 2 biji saiz besar - direbus dan dikisar sehingga halus
Santan pekat 1 cawan
Isi kerang 300 gm
Fish cake 3 keping
Tahu kering empat segi 10-15 biji
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan mee dan hidangan sampingan:-

Mee kuning 1 kg - dicelur
Telur - direbus, dikupas dan dipotong dua
Limau kasturi - dipotong 2
Cili merah - dihiris halus
Sawi - dicelur
Taugeh - dicelur
Bawang goreng

Cara-caranya:-

Mula-mula kita perlu sediakan stok udang.
Udang segar dikupas kulit dan kepala. Asingkan isi dan kulitnya.

Kulit dan kepala udang direbus dengan 3 cawan air untuk mendapatkan stok udang.
Bila dah mendidih, tapis air.

Stok udang yang telah siap.
Seterusnya kita sediakan kuah mee kari kerang.
Kali ni aku gunakan periuk noxxa. Setkan periuk kepada stir fry.
Kalau tak guna noxxa, tumis jer menggunakan periuk seperti biasa.
Bawang merah, bawang putih, halia, serai dan udang kering dikisar halus.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari.
Selepas beberapa ketika, masukkan pula bahan-bahan yang telah dikisar dan cili giling serta rempah kari.
Goreng sehingga semua bahan garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan stok udang, air, kentang yang telah dikisar dan santan.

Bila kuah mula mendidih, masukkan asam keping, garam dan gula serta bahan-bahan basah yang lain.

Siap!
Sedia untuk dihidangkan bersama-sama bahan sampingan yang lain.

Alhamdulillah... sedap!

#juliescookingwithluv

No comments: