Dah beberapa minggu ni ramai betul yang berkongsi resepi ikan kukus air asam ni. Di restoran tempat aku dan kawan-kawan selalu keluar makan tengahari ada jer jual menu ni. Tapi tak terlintas pun nak mencuba. Hmmmm... bila dah viral, tengok gambar yang kawan-kawan kongsi sangat menggiurkan, terus rasa nak buat.
Untuk resepi ni, aku ada olah sedikit mengikut selera aku. Aku tambahkan daun selasih... wangi sangat kuah air asam jadinya... yummilicious!
Ikan Kembung Kukus Air Asam
Bahan-bahannnya:-
Ikan kembung 3 ekor
Bawang besar 1 biji - dipotong dadu
Cili merah 1 biji - dipotong dadu
Cili padi 5-10 biji - dihiris halus
Tomato 1 biji - dipotong dadu
Daun selasih - dicincang halus
Asam jawa 2 sudu besar
Air masak 1 cawan
Gula 1 sudu kecil
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan sedikit garam.
Kukus sehingga ikan masak.
Untuk kuah asam, campurkan semua bahan-bahan lain.
Kacau sehingga sebati.
Kemudian curahkan kuah asam ke dalam ikan.
Sedia untuk dimakan!
Lauk semalam... Alhamdulillah... banyak suami dan anak-anak makan.
Selamat mencuba!
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment