Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Asam Pedas Ikan Pari ala Melaka *my mom's version*

Setelah sekian lama tak update resepi kat blog ni, as a comeback *cewah* aku ingin kongsikan masakan kegemaran aku dan Niesreena, iaitu asam pedas Melaka. Yang istimewa asam pedas kali ini ialah ia adalah versi yang my emak selalu buat. Memang terbaek!

My emak orang Melakau!

The best asam pedas in the world is my mom's asam pedas. Tak terlawan!

Asam Pedas Ikan Pari ala Melaka
My mom's version

Bahan-bahan:-

Ikan pari 500gm
Cili kisar 3 sb
Paste asam jawa 1 sk
Kerisik kelapa 1 sb
Serbuk lada hitam 1 sk
Serbuk kari ikan 1 sb
Air 4 cawan
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Bendi 10 biji
Tomato 3 biji

Bahan-bahan dikisar:-

Bawang merah 8 biji
Bawang putih 2 biji
Halia 1 inci

Cara-caranya:-

Panas sedikit minyak untuk menumis dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.

Kemudian masukkan serbuk lada hitam.

Dan serbuk kari ikan.

Tambahkan garam dan juga serbuk 'Pasti Sedap' atau 'Cukup Rasa' kalau korang suka.
Goreng sehingga garing.

Masukkan air dan ikan yang telah dibersihkan.
Dan bila dah mendidih, masukkan kerisik kelapa.
Jangan lupa masukkan juga paste atau air asam jawa.

Kemudian masukkan sayur-sayuran yang kita suka. Kali ni aku gunakan sayur kacang bendi dan tomato. Korang boleh jugak masukkan daun kesum atau bunga kantan kalau korang suka.

Masak lagi lebih kurang 5 minit dan boleh tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.

Emak aku kata, asam pedas ni, kalau ia makin disimpan lama, ia akan jadi semakin sedap.

So, kalau ada lebihan kuah asam pedas, jangan dibuang. Simpan dalam peti ais semalaman. Esoknya panaskan dan makan dengan roti.

Pergghhh... merecik!

Selamat mencuba!

#juliescookingwithluv

No comments: