Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Dah beberapa kali balik dari kerja nampak kedai durian ada jual sebalang besar tempoyak. Asyik berkira-kira jer nak beli ke tak... Akhirnya, tak tahan tengok tempoyak macam memanggil-manggil suruh beli, belilah jugak.

Dah terbayang-bayang menu nak dibuat dengan tempoyak ni. Kebetulan pagi tadi ada keluarkan ikan kembung, so, kiter buat gulai tempoyak ikan kembung dulu.

Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Bahan-bahan:-

Ikan kembung 3 ekor
* Cili merah 1-2 batang
* Cili padi 3-4 batang
* Bawang putih 2 ulas
* Kunyit hidup 1 cm
Serai 1 batang (diketuk)
Daun kunyit 1 helai
Tempoyak 2 sudu besar
Air
Gula 2 sudu kecil
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Tumbuk semua bahan yang bertanda * dan masukkan semua dalam periuk bersama ikan.

Tambahkan air dan masak dengan api sederhana besar selama 15-20 minit kemudian masukkan daun kunyit dan masak lagi 5 minit sebelum tutup api.

Bolehlah dihidangkan.

Kuah gulai ni pekat sikit. Ngam rasa tempoyak.

#juliescookingwithluv

No comments: