Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Cucur @ Jemput-jemput Ikan Bilis

السلام عليكم

Bila hari bekerja memang tak dan nak buat minum petang. Sebab sampai rumah, terus masak untuk dinner. Tapi kalau berkesempatan di hujung minggu, memang akan cuba sediakan minum petang. Yang simple-simple jer... Paling mudah ialah cucur @ jemput-jemput ikan bilis.

Makan panas-panas dengan sambal kicap dan kopi O pekat... Pergghhh... sedapnya...

Nak buat jemput-jemput ni senang jer. Campak-campak jer semua benda yang korang suka dalam tu. Terus jadi! Huhuhu...

Kat sini aku kongsi jemput-jemput cara aku kat bawah ni. Jemput-jemput yang garing di luar dan lembut di dalam. Jom cuba!

Cucur @ Jemput-jemput Ikan Bilis

Bahan-bahannya:-

Tepung gandum 3 cawan
Air panas 1 cawan
Segenggam ikan bilis
Bawang besar 1/2 atau 1 biji
Cili merah 2 tangkai
Daun kucai
Telur 1 biji
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:-

Ikan bilis dibelah dua dan direndam sekejap, kemudian ditumbuk sedikit. Jangan hancur sangat.
Campurkan semua bahan-bahan di dalam satu bekas.

Campurkan semua sehingga sebati.
Daun kucai aku ni enche Neezam yang tanam sendiri. Comel jer kejadiannya. Kurus tapi panjang.

Di dalam kuali, panaskan minyak untuk goreng secara deep fry.
Masukkan adunan tadi menggunakan sudu.

Goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan tuskan minyak.

Sedia untuk dihidangkan!

Kitorang suka makan jemput-jemput dengan sambal kicap.

Selamat mencuba.

Jangan lupa follow Instagram #juliescookingwithluv untuk lebih banyak menu harian, resepi dan tips-tips.

Jom klik di bawah.

No comments: