Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Nasi Daging Utara dengan Air Asam Kerisik

السلام عليكم

Kalau hujung minggu biasanya aku suka mencuba resepi-resepi baru. Terutamanya resepi-resepi nasi. Aku akan masak dari pagi, untuk dihidangkan tengahari hinggalah ke malam. So, bila dah masak tengahari, tak der nak fikir nak masak apa pulak untuk menu malam.

Senang.... boleh buat benda lain pulak lepas siap masak. Tak der lah nak duduk kat dapur jer lagi dan lagi... Huhuhu...

Kali ni aku nak kongsikan resepi nasi daging utara dengan air asam kerisik.

Senang jer nak buat sebab lauk dia hanya daging rebus dan kuah air asam kerisik jer. Nasi pun senang nak disediakan.

Naufal suka makan daging. So, dia memang suka sangat sajian nasi ni.

Resepi ada di bawah. Jom cuba!

Nasi Daging Utara

Bahan-bahan:-

Beras basmati 4 cawan
Daging 500 gram
Air rebusan daging 3 cawan
Susu cair 1 cawan
Bawang merah 5-6 biji
Bawang putih 2 ulas
Daun pandan 1 helai
Rempah kurma Adabi 1 pek kecil
Rempah sup tulang (bunjut) Adabi 1 paket
Puri tomato 2 sudu besar
Butter 2 sudu besar - boleh jugak  gantikan dengan minyak sapi
Halia 3 inci
Kismis hitam
Garam dan secukup rasa

Cara-caranya:-

Ketulan daging direbus dengan halia, setengah pek kecil rempah kurma, sup bunjut dan perasakan dengan sedikit garam dan secukup rasa. Air ikut paras ketinggian daging - pastikan semua tenggelam.

Aku rebus gunakan periuk tekanan Noxxa. Untuk daging, setkan HP 35.

Sementara tu, bolehlah rendam dahulu beras. Lepas 30 minit boleh toskan beras.

Bila daging dah siap, asingkan daging dengan air. Jangan buang air rebusan sebab air tu akan digunakan untuk memasak nasi. Halia dalam air rebusan juga boleh diasingkan untuk ditumis untuk nasi.

Daging bolehlah dihiris halus dan sedia dihidangkan.

Untuk nasi, panaskan butter ke dalam kuali.

Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang halus. Halia gunakan dari rebusan daging tadi. Serta lain-lain herba dari dalam pek sup tulang Adabi - kulit kayu manis, bunga lawang dan pelaga.

Tumiskan semuanya hingga naik bau.

Kemudian masukkan baki setengah pek kecil rempah kurma tadi.

Gaul seketika dan kemudian boleh masukkan bahan yang telah ditumis ni ke dalam beras yang telah direndam dan dibersihkan tadi. Gunakan periuk nasi.

Masukkan juga daun pandan, puri tomato, air rebusan daging, susu cair dan perasakan dengan sedikit garam dan secukup rasa. Gaul semuanya supaya rasa sebati.

Aku masak nasi menggunakan periuk nasi elektrik. Pastikan air tak terlalu banyak supaya nasi tak lembik. Tutup bekas periuk nasi dan biarkan nasi masak.

Sementara tunggu nasi masak, bolehlah sediakan air asam kerisik. Resepi ada di bawah.

Alhamdulillah... cantik kejadian nasi.

Boleh taburkan kismis hitam dan gemburkan perlahan-lahan. Jangan kerap gaul nasi sebab tak nak nasi hancur.

Air Asam Kerisik

Bahan-bahan:-

Paste asam jawa xtra Adabi 2 sudu besar
Kerisik 1 sudu besar
Limau kasturi 3-4 biji diperah
Bawang besar 1 biji dimayang halus
Bawang merah 5-6 biji dimayang halus
Bawang putih 2 ulas dimayang halus
Cili padi 10-15 biji dihiris halus
Cili merah 1-2 biji dihiris halus
Tomato 1 biji dipotong dadu
Daun ketumbar
Gula 1 sudu besar
Sedikit garam
Air panas 2 cawan

Cara-caranya:-

Campurkan semua bahan-bahan yang telah dipotong dan dimayang halus.

Gaul sebati.

Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

#juliescookingwithluv

No comments: