Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Sambal Tumis Telur Itik

Ini salah satu resepi yang aku belajar dengan emak. Emak aku memang pandai masak. Apa jer yang mak masak gerenti sedap!

Sambal tumis telur itik ni kegemaran kitorang aku sejak sekolah lagi. Enche Neezam tak pernah makan sambal tumis macam ni sebelum kahwin. Aku pun tak pernah jumpa kat tempat lain.

Sambal Tumis Telur Itik

Bahan-bahan:-

Telur itik 4 biji
Bawang merah 10-15 biji
Bawang putih 3 biji
Cili giling 5 sudu besar
Air asam jawa
Gula 1 sudu besar
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Kisar bawang merah dan bawang putih sehingga lumat.
Di dalam kuali, letakkan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar tadi. Campurkan juga cili giling.

Masak sehingga pecah minyak.

Kemudian masukkan garam secukup rasa, gula dan air asam jawa.
Kacau sebati.
Pecahkan telur ke dalam sambal.

Biarkan seketika sehingga telur separuh masak kemudian terbalikkan telur perlahan-lahan.

Biarkan selama 2/3 minit dan bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

#juliescookingwithluv

No comments: