Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Lala Cheesy Buttered Milk

السلام عليكم

Kitorang sekeluarga memang suka makan lala. Antara menu masakan lala yang aku buat sebelum ni ialah lala goreng bercili dan lala ala stim Thai.

Sejak pekena lala ala buttered milk kat 2 Sons rasa sedap pulak. Aku cuba buat pulak kat rumah. Enche Neezam dan budak-budak pun suka. Naufal kalau nampak kitorang beli lala, mesti mintak buat buttered milk ni.

 

Memandangkan kat rumah ada cheese sikit, so dalam resepi kali ni, aku tambahkan cheese. Jadilah lala cheesy buttered milk. Memang sedap!

Jom cuba!

Lala Cheesy Buttered Milk

Bahan-bahan:-

Lala 500 gm
Butter 2 sudu besar
Bawang putih 2 ulas
Cili padi 7-8 biji
Daun kari 2-3 tangkai
Susu segar 1 cawan
Keju segenggam
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Tumbuk bawang putih dan cilil padi sehingga lumat.

Di dalam kuali, panaskan butter dengan api kecil. Biasanya kalau aku masak bahan yang bercengkerang ni aku tak gunakan non stick pan sebab takut kuali calar. So, kiter guna kuali legend ni yer.


Bila butter dah mencair, masukkan bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk tadi dan juga daun kari.

Bila bawang putih dah agak masak, masukkan lala. Lala ni akan keluarkan air bila dia panas.

Tambahkan garam dan sedikit cukup rasa.

Masak sehingga lala mula terbuka sendiri. Kemudian masukkan susu segar dan keju.

Masak sehingga keju cair.


Siap! Dah boleh dihidangkan!



Selamat mencuba.

Jangan lupa follow Instagram #juliescookingwithluv untuk lebih banyak menu harian, resepi dan tips-tips.

Jom klik di bawah.

Instagram #juliescookingwithluv

No comments: