السلام عليكم
Eh... eh... eh... tetiba resepi hari ni bahasa omputeh pulak kan? Hehehe... sekali sekala... apa salahnya ek.
Balik kerja petang semalam memang rasa buntu tak tau nak masak apa. Tengok dalam peti ais masih ada lagi bebola ikan lebihan masak oden hari tu.
So, aku fikir... buat soup pun sedap ni! Lebih-lebih lagi baru lepas hujan ni.
So jadilah... resepi mudah dan ringkas ni... Tapi yang penting anak-anak suka terutamanya si kecik aku tu.
Jom buat resepi mudah ni.
Clear Fish Ball Soup
Bahan-bahannya:-
Bebola ikan @ fish ball 10-15 biji
Bawang besar 1/2 biji
Bawang putih 2 ulas
Halia 1/2"
Serbuk lada putih @ lada sulah 1/2 sudu kecil
Air 1 liter
Garam dan secukup rasa
Sedikit daun ketumbar dan daun bawang
Cara-caranya:-
Bawang besar, bawang putih dan halia dimayang halus.
Masak air sehingga panas dan masukkan semua bahan-bahan kecuali daun ketumbar dan daun bawang.
Perasakan dengan serbuk lada sulah, sedikit garam dan secukup rasa.
Bila bebola dan masak, baru masukkan daun ketumbar dan daun bawang.
Dan boleh terus tutup api.
Sedia untuk dihidangkan!
Senang jer kan?
Selamat mencuba!
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment