Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Daging Black Pepper @ Lada Hitam

السلام عليكم

Aku sebenarnya jarang masak daging. Memang jarang sangat. Sebab macam susah jer nak dapatkan daging batang pinang, daging yang betul-betul lembut. Kalau dapat daging biasa, takut liat sangat pulak. Tapi kalau dah masak daging, anak-anak memang suka sangat! Sekejap jer lah licin.

Antara resepi daging kegemaran kitorang sekeluarga ialah daging black pepper @ lada hitam ni. Kena pulak kalau dapat daging yang lembut dan juicy... rasa macam black pepper steak!

Jom cuba resepi ni!

Daging Black Pepper @ Lada Hitam

Bahan-bahan:-

Daging lembu batang pinang 400-500 gm
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 2 ulas
Cili merah 2 batang
Halia 1 inci
Sos lada hitam 4 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Kicap pekat ABC 1 sudu besar
Tepung jagung 1 sudu kecil
Air 1/2 cawan
Lobak merah 1 biji
Lada benggala 1/2 biji
Cendawan shitake kering 4/5 biji
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Daging dihiris halus dan dibersihkan.

Lobak merah, lada benggala dan cendawan shitake kering dipotong nipis.

Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili merah yang telah dihiris halus. Bawang besar dipotong 6 bahagian seperti gambar di bawah atau terpulang kesukaan masing-masing.

Kemudian masukkan 1/2 cawan air dan daging. Masak sehingga daging agak-agak dah lembut.

Kemudian masukkan sos lada hitam, sos tiram dan kicap manis. Tambahkan jugak sedikit garam secukup rasa.

Kalau air kering, boleh tambahkan lagi air.

Masak dalam 2-3 minit dan masukkan sedikit air bancuhan tepung jagung untuk buat kuah lebih likat dan pekat.

Kemudian masukkan sayur-sayuran.

Gaulkan sekata.

Masak sehingga lobak merah dah lembut.

Sedia untuk dihidangkan!

Senang jer kan?

Selamat mencuba!

#juliescookingwithluv

No comments: