Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Tamagoyaki @ Sweet Japanese Egg Roll

السلام عليكم

Seperti yang dijanjikan dalam post yang lepas. Post kali ni aku nak kongsikan resepi dan cara-cara membuat Tamagoyaki @k@ Sweet Japanese Egg Roll @k@ Telur Gulung Manis Jepun.

Tamagoyaki merupakan salah satu menu pilihan untuk sushi.

Untuk resepi sushi, boleh klik sini.

Tamagoyaki @ Sweet Japanese Egg Roll

Bahan-bahannya:-

Telur ayam gred A 5 biji
Gula 2 sudu kecil
Garam secukup rasa
Minyak zaitun

Cara-caranya:-

Campurkan telur, gula dan garam di dalam satu mangkuk dan pukul sehingga agak-agak kembang.

Kemudian tapiskan telur tesebut.

Panaskan kuali.
Gunakan kuali non-stick pan berbentuk empat segi. Tapi kalau tak der, kuali bulat pun tak per.
Sapukan sedikit minyak zaitun di atas permukaan kuali dan curahkan sedikit bancuhan telur tadi supaya menjadi satu lapisan nipis.

Bila telur dah agak masak, gulung telur tersebut seperti gambar di bawah.

Kemudian tolak telur yang telah digulung ke bahagian atas kuali.
Sapukan minyak zaitun di atas permukaan kuali dan letakkan lagi bancuhan telur di atas permukaan kuali.

Bila telur dah agak masak, gulung lagi.
Ulang lagi langkah yang sama sehingga telur habis.

Biarkan telur sejuk seketika dan kemudian telur tersebut bolehlah dipotong menjadi satu kepingan kecil. Potong lebar lebih kurang 1 cm.

Bolehlah disajikan bersama sushi.

Untuk penjelasan yang lebih jelas, bolehlah tengok video bawah ni yang aku dapat dari youtube.

Selamat mencuba!

#juliescookingwithluv

No comments: