Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Masak Lomak Tolo Itik

السلام عليكم

Haaa... tajuk letak loghat nogorilah sikitkan, untuk masakan nogori ni.

<

Dah lama sebenarnya tak makan telur iti ni. Tetiba hari tu terjumpa kat pasaraya Hero, memang happy rasanya. Huhuhu...

Biasanya telur itik ni, aku suka masak 2 jenis menu jer - masak lemak dan sambal tumis. Kalau buat masak lemak telur ituk ni, campurkan dengan belimbing buluh. Pergghhhh... sedapnya.

Tapi kali ni, tak jumpa pulak belimbing buluh. Macam susah jer nak cari.

So, kiter masak jer lah dengan apa yang ada.

Menu di bawah.

Masak Lemak Telur Itik

Bahan-bahannya:-

Telur itik 5 biji
Cili padi  7 - 10 tangkai, ikutlah korang nak pedas macam mana
Kunyit hidup 1 inci
Santan pekat 1 cawan
Air 3 cawan
Daun kunyit 1 helai
Garam dan secukup rasa

Cara-caranya:-

Tumbuk cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat.

Kemudian masukkan di dalam periuk atau kuali.

Masukkan air dan santan.

Biarkan sehingga santan masak dan mendidih. Tambahkan garam dan secukup rasa.

Kecilkan api dan masukkan telur itik dan asam keping.

Kemudian masukkan daun kunyit yang dihiris halus. Biarkan sehingga telur mengeras.

Sedia untuk dihidangkan!

#juliescookingwithluv

No comments: