Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Oden

السلام عليكم

Hujung minggu yang lepas aku berkesempatan buat oden untuk breakfast bersama-sama dengan anak-anak. Buat sendiri puas makan. Niesreena dan Naufal kata, oden yang disediakan ni lebih sedap daripada yang diorang makan kat Aeon dan Family Mart.

Huhuhu... beli jiwa mama betul...

Sebenarnya mudah jer nak sediakan oden ni. Semua rempah beli dah siap. Tinggal masukkan jer dalam periuk. Begitu jugak dengan bebola semua beli dah siap.

Kalau buat sendiri, boleh buat beberapa kali sebab portion bebola satu pek yang banyak. Atau boleh makan ramai-ramai.

Resepi kali ni aku buat untuk makan berempat jer kat rumah. Jom buat.

Resepi ada di bawah.

Oden

Bahan-bahannya:-

Pes tomyam adabi 1 bungkus kecil
Pes asam pedas adabi 1 bungkus kecil
Air 2 liter
Gula 3 sudu besar
Garam secukup rasa
Mee udon 1 paket
Cendawan Enoki 1 paket
Bebola dan sosej kegemaran korang
Jagung
Lidi untuk cucuk bebola

Cara-caranya:-

Untuk bebola, sosej dan jagung, cuma cucuk pada lidi.

Untuk kuah, masak menggunakan periuk nasi elektrik untuk pastikan kuah sentiasa panas.
Masukkan 2 liter air dan biarkan air panas.
Kemudian masukkan pes tomyam dan pes asam pedas.

Bila air dah mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa. Tak perlu masukkan Secukup Rasa/Pasti Sedap/Ajinomoto sebab dua-dua pes tadi dah mengandungi msg.

Cuba rasa kuah dahulu jika menepati citarasa korang.
Kalau kuah dah ok, barulah masukkan bebola yang dah dicucuk dengan lidi tadi.

Untuk mee udon dan cendawan, rebus di dalam periuk lain. Kemudian tuskan.
Tak digalakkan masuk sekali mee udon dalam kuah oden sebab dia akan meresap kuah. Kecuali kalau korang buat kuah banyak.

Masukkan dalam mangkuk dan bolehlah tambahkan oden kegemaran korang beserta dengan kuahnya sekali.

Sedia untuk dihidangkan!

Selamat mencuba!

#juliescookingwithluv

No comments: