Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Sambal Kupang

السلام عليكم

Hujung minggu lepas buat bubur nasi kosong. Aku kalau buat bubur nasi kosong, memang tak sah kalau tak buat sambal. Memang suka sangat makan bubur nasi dengan sambal. Tak kesahlah sambal apa-apa... asalkan sambal.

So, masak bubur nasi kali ni, aku buat sambal kupang.

Sedap betul makan dengan bubur nasi.

Walaupun bubur nasi kosong, tapi macam-macam lauk. Huhuhu...

Senang jer nak buat sambal kupang ni. Lebih-lebih lagi kalau dah tersedia sambal tumis segera macam yang aku buat kat sini.

Sambal Kupang

Bahan-bahan:-

Kupang 300gm
Cili giling 3 sudu besar
Bawang besar 1 bji
Bawang merah 7-8 biji
Bawang putih 3 ulas
Asam jawa 1 sk
Perasa Cukup Rasa 1 sk
Gula 3 sk
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:-

Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar halus dengan sedikit minyak masak. Tumiskan sekali cili giling.

Tumiskan sehingga pecah minyak.

Masukkan cili besar yang telah dimayang. Kemudian masukkan kupang yang telah dibersihkan.

Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa serta sedikit perasa Cukup Rasa.

Gaulkan semua sebati dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit lagi.
Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

#juliescookingwithluv

No comments: