السلام عليكم
Kali ni aku nak kongsikan resepi laksa johor istimewa yang gerenti sedap dan senang jer nak buat.
Kalau ikut resepi original laksa johor, sepatutnya gunakan ikan parang. Tapi kali ni aku gunakan ikan tongkol.
Jom cuba!
Laksa Johor
Bahan-bahannya:-
Spaghetti 1 bungkus
Kuah laksa
Bawang besar 1 biji Bawang merah 4-6 biji Bawang putih 2-3 ulas Halia sebesar ibu jari Serai 4-6 batang Cili giling 4 sudu besar Kerisik 2 sudu besar Serbuk kari daging 1 paket kecil Bawang Ikan tongkol 1-2 kilo Ikan kurau masin 3 keping Udang segar kecil segenggam (dibuang kepala dan kulit) Udang geragau 3-4 sudu besar Udang kering 1 sudu besar Asam keping 4-5 keping Air rebusan ikan 5-6 cawan Santan pekat 1 cawan Daun kesum secekak Bunga kantan 2 kuntum
Ulam-ulaman
Timun 1 biji Toge Kacang panjang 5-7 batang Bawang besar 2 biji Daun kesum Daun selasih Bunga kantan 2-3 kuntum Limau kasturi 15 biji Cili merah 2 biji
Sambal belacan
Belacan lebih kurang 3cm x 3cm Cili padi 5-10 tangkai Cili merah 5-10 tangkap Gula 1 sb Garam secukup rasa *cili tu ikutlah suka korang, kalau suka pedas letak lebih<
Cara-caranya:-
Kisar serai, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia sehingga halus.
Bersihkan ikan tongkol dan rebus lebih kurang 10 minit.
Kemudian, ikan yang dah direbus tu diasingkan isinya daripada tulang dan dimasukkan ke dalam mesin pengisar. Air rebusan ikan ni jangan dibuang sebab nak masukkan dalam kuah kemudian nanti. Turut dikisar bersama ialah isi ikan kurau masin, udang segar, udang kering dan udang geragau.
Ikan kurau masin dibuang tulang.
Udang geragau.
Udang kering.
Kisar semuanya sehingga betul-betul halus.
Di dalam kuali, panaskan minyak masak dan tumiskan bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia dan serai yang telah dikisar halus serta cili giling. Tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan serbuk kari.
Goreng sekejap kemudian masukkan air rebusan ikan tadi beserta dengan isi-isi ikan dan udang yang telah dikisar halus.
Masukkan jugak asam keping.
Masak sehingga mendidih dan masukkan santan dan kerisik kelapa.
Campurkan daun kesum dan bunga kantan yang telah dicincang. Masuk je dua bahan ni, naik bau wangi.
Siap dan sedia untuk dihidangkan!
Untuk ulam-ulaman, semuanya dipotong dan dihiris halus seperti dalam gambar di bawah ni.
Cara potongan timun special sikit. Bukan hiris-hiris biasa jer. Aku terlupa pulak nak share cara potong kat sini. Nasib baik ada post aku yang lepas kat blog aku satu lagi. Boleh klik sini.
Hidangan laksa Johor ni tak lengkap kalau tak der sambal belacan. So, wajib buat sambal belacan sikit.
Senang jer nak buat sambal belacan ni.
Sambal belacan
Belacan, cili merah, cili padi dan bawang putih semuanya ditumbuk halus Sebelum tu, belacan tu kena bakar sekejap.
Kemudian masak dalam kuali, tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
Sedia untuk dihidangkan!
Ada rezeki lebih sikit... kongsikan dengan jiran sebelah!
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment