السلام عليكم
Sebelum berkahwin, aku tak pernah makan asam rebus kacang panjang ni. Biasanya aku makan asam rebus batang keladi jer. Masa bertunang dulu, gi rumah bakal mertua, adik ipar masak asam rebus kacang panjang ni. Barulah tahu... kacang panjang pun sedap dimasak asam rebus.
Nak buat pun senang jer.
Asam Rebus Kacang Panjang
Bahan-bahannya:-
Kacang panjang 5 batang
Bawang merah 2 biji
Bawang putih 2 ulas
Cili merah 1 biji
Belacan <> 1 cm
Asam keping 1 keping
Asam jawa 1 sk
Ikan bilis sedikit
Air 2 cawan
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Bawang merah, bawang putih, cili merah dan belacan dikisar halus. Manakala ikan bilis ditumbuk kasar @ pecah-pecah.
Masukkan semua bahan-bahan di dalam periuk.
Masak sehingga mendidih dan kacang panjang lembut.
Jangan lupa masukkan garam secukup rasa.
Sedia untuk dihidangkan.
Senang jer kan buat dia? Main campak-campak jer.
Selamat mencuba!
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment