Pages

Laksa Johor Istimewa

السلام عليكم

Kali ni aku nak kongsikan resepi laksa johor istimewa yang gerenti sedap dan senang jer nak buat.

Kalau ikut resepi original laksa johor, sepatutnya gunakan ikan parang. Tapi kali ni aku gunakan ikan tongkol.

Jom cuba!

Laksa Johor

Bahan-bahannya:-

Spaghetti 1 bungkus

Kuah laksa

Bawang besar 1 biji
Bawang merah 4-6 biji
Bawang putih 2-3 ulas
Halia sebesar ibu jari
Serai 4-6 batang
Cili giling 4 sudu besar
Kerisik 2 sudu besar
Serbuk kari daging 1 paket kecil
Bawang Ikan tongkol 1-2 kilo
Ikan kurau masin 3 keping
Udang segar kecil segenggam (dibuang kepala dan kulit)
Udang geragau 3-4 sudu besar
Udang kering 1 sudu besar
Asam keping 4-5 keping
Air rebusan ikan 5-6 cawan
Santan pekat 1 cawan
Daun kesum secekak
Bunga kantan 2 kuntum

Ulam-ulaman

Timun 1 biji
Toge
Kacang panjang 5-7 batang
Bawang besar 2 biji
Daun kesum
Daun selasih
Bunga kantan 2-3 kuntum
Limau kasturi 15 biji
Cili merah 2 biji

Sambal belacan

Belacan lebih kurang 3cm x 3cm
Cili padi 5-10 tangkai
Cili merah 5-10 tangkap
Gula 1 sb
Garam secukup rasa
*cili tu ikutlah suka korang, kalau suka pedas letak lebih<

Cara-caranya:-

Kisar serai, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia sehingga halus.

Bersihkan ikan tongkol dan rebus lebih kurang 10 minit.

Kemudian, ikan yang dah direbus tu diasingkan isinya daripada tulang dan dimasukkan ke dalam mesin pengisar. Air rebusan ikan ni jangan dibuang sebab nak masukkan dalam kuah kemudian nanti. Turut dikisar bersama ialah isi ikan kurau masin, udang segar, udang kering dan udang geragau.

Ikan kurau masin dibuang tulang.

Udang geragau.

Udang kering.

Kisar semuanya sehingga betul-betul halus.

Di dalam kuali, panaskan minyak masak dan tumiskan bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia dan serai yang telah dikisar halus serta cili giling. Tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan serbuk kari.

Goreng sekejap kemudian masukkan air rebusan ikan tadi beserta dengan isi-isi ikan dan udang yang telah dikisar halus.

Masukkan jugak asam keping.

Masak sehingga mendidih dan masukkan santan dan kerisik kelapa.

Campurkan daun kesum dan bunga kantan yang telah dicincang. Masuk je dua bahan ni, naik bau wangi.

Siap dan sedia untuk dihidangkan!

Untuk ulam-ulaman, semuanya dipotong dan dihiris halus seperti dalam gambar di bawah ni.

Cara potongan timun special sikit. Bukan hiris-hiris biasa jer. Aku terlupa pulak nak share cara potong kat sini. Nasib baik ada post aku yang lepas kat blog aku satu lagi. Boleh klik sini.

Hidangan laksa Johor ni tak lengkap kalau tak der sambal belacan. So, wajib buat sambal belacan sikit.

Senang jer nak buat sambal belacan ni.

Sambal belacan

Belacan, cili merah, cili padi dan bawang putih semuanya ditumbuk halus Sebelum tu, belacan tu kena bakar sekejap.

Kemudian masak dalam kuali, tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa.

Sedia untuk dihidangkan!

Ada rezeki lebih sikit... kongsikan dengan jiran sebelah!

#juliescookingwithluv

No comments:

Post a Comment