Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Serawa @ Santan Durian

Seronoknya musim durian... Lebih-lebih lagi sekarang ni durian tengah berlambak dan harganya dah jadi lebih murah. Enche Neezam kerap pulak bawak balik durian. Macam-macam jenis dan sedap-sedap semuanya. Puas makan.

Dah puas makan durian, kita buat serawa @ santan durian pulak. Sedapnya kalau dapat makan dengan roti jala atau pulut. Tapi kalau tak sempat nak menjala roti atau mengukus pulut, makan dengan roti jer pun sedap!

Masa durian tengah murah ni lah sesuai buat serawa @ santan durian ni. Kalau tak... memang makan durian macam tu jer lah. Sekelip mata habis. Hehehe...

Serawa Durian

Bahan-bahannya:-

Isi durian 15-20 ulas
Daun pandan 1 helai
Santan 1 cawan
Air 1.5 cawan
Gula merah 4/5 sudu
Gula pasir 2/3 sudu *ikutlah tahap manis sendiri
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Satukan semua bahan-bahan di dalam periuk dan masak dengan api kecil.

Tambah sedikit garam secukup rasa.

Bila kuah dah menjadi pekat, bolehlah matikan api.
Dan sedia untuk dihidangkan.

#juliescookingwithluv

No comments: