السلام عليكم
Biasanya kalau beli ketam, mesti buat ketam telur asin. Sekali-sekala buat ketam masak lemak.
Kali ni aku try resepi baru, yang aku tak pernah buat lagi.
Search kat google, ada banyak rupanya resepi ketam ni sebenarnya. Tapi aku tertarik dengan resepi chili crab. Macam sedap jer.
Tapi kalau google, ada banyak version chili crab ni. Tak tau nak ikut yang mana satu. So, aku cuba gabung semua yang aku baca. So, jadilah version aku pulak. Tapi yang pastinya, memang gerenti sedap!
Ya Allah... si Naufal makan... asik cakap "sedapnya mama... sedapnya mama". Terharu aku dibuatnya.
Apa kata korang cuba pulak. Resepi di bawah ni.
Chili Crab @ Ketam Bercili
Bahan-bahannya:-
Ketam 3-4 ekor
Tepung jagung 3 sudu besar
Telur 2 biji
Cili giling 3 sudu besar
Bawang merah 10-15 biji
Bawang putih 2-3 biji
Halia 1 inci
Tomato puree 4 sudu besar
Sos cili 3 sudu besar
Cuka 1 sudu besar
Daun kari
Gula 2 sudu besar
Air 1/2 cawan
Garam dan secukup rasa
Cara-caranya:-
Ketam dibersihkan dan dibelah dua.
Di dalam mangkuk besar, pecahkan sebiji telur dan campurkan dengan tepung jagung. Perasakan dengan sedikit garam.
Salut ketam dengan adunan ni.
Kemudian goreng secara deep fried.
Angkat ketam bila dah kekuningan. Ketepikan dan sediakan sos pula.
Untuk sos, kisar bawang merah, bawang putih dan halia sehingga halus. Kemudian tumiskan bahan yang dikisar tu bersama-sama dengan cili giling. Gunakan sedikit minyak untuk menumis.
Tumis sehingga bahan-bahan garing dan tambahkan sedikit air.
Kemudian tambahkan dengan tomato puree, sos cili dan cuka. Gaul rata.
Kemudian masukkan daun kari, gula, garam dan secukup rasa.
Gaul rata semuanya. Kalau rasanya semua dah perfect, bolehlah masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian terus masukkan pula ketam yang telah digoreng tadi sebelum telur mengeras.
Gaulkan sebati. Pastikan sambal meliputi keseluruhan ketam.
Sedia untuk dihidangkan!
Selamat mencuba!
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment