Pages

Perut Masak Lemak Cili Api dengan Rebung

السلام عليكم

Pergi pasaraya semalam, tengok ada perut dalam freezer. Lama jugak tak makan perut. Beli jugaklah sebuku perut frozen. Pastu cari rebung. Alhamdulillah... ada rezeki... Bolehlah tukar selera sikit. Sebenarnya dah lama tak masak perut ni sebab anak-anak tak pandai makan. Tapi Niesreena suka rebung. Ok lah tu...


Alhamdulillah... sedap...

Goreng pulak ikan bawal goreng power dengan air asam. Berselera semua orang makan. Sekali hadap jer lauk-pauk hari ni... 
Perut Masak Lemak Cili Api dengan Rebung

Bahan-bahannya:-

Perut lembu 300 gm
Rebung 150 gm
Santan pekat 200 ml
Air 700 ml
Serai 1 batang
Cili padi 7-8 biji
Bawang putih 1 ulas
Kunyit hidup <> 2 inci
Air
Daun kunyit 1 helai
Garam dan secukup rasa

Cara-caranya:-

Terlebih dahulu rebus perut supaya lembut. Aku gunakan Noxxa. Gunakan HP20. Jangan terlalu lama, nanti hancur perut tu. Bagi aku HP20 untuk perut is just nice.

Tumbuk cili padi, bawang putih dan kunyit hidup sehingga lumat dan ketuk serai.

Masukkan semua di dalam satu periuk.


Masukkan juga air dan santan.


Masak dengan api kecil dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak. 

Bila santan dah mendidih, masukkan garam dan secukup rasa.


Masak lebih kurang 15-20 minit, kemudian masukkan hirisan daun kunyit.


Kacau sekejap dan bolehlah tutup api.


Siap!

Selamat mencuba.

Jangan lupa follow Instagram #juliescookingwithluv untuk lebih banyak menu harian, resepi dan tips-tips.

Jom klik di bawah.

Instagram #juliescookingwithluv

No comments:

Post a Comment