Pages

Lala ala Stim Thai

السلام عليكم

Suka makan lala tak? Aku suka. Sebab dulu pun mak selalu jugak masak lala. Masa pregnant anak pertama dulu pun, aku mengidamkan lala yang mak masak.

Dan biasanya, kalau beli lala mesti masak lala goreng bercili seperti yang biasa mak masak. Favorite!

Satu hari, tengah nak cari idea nak masak apa, tetiba terdetik nak cuba lala masak ala-ala stim yang biasa aku buat untuk ikan siakap - Siakap stim ala Thai. Emmmm... memang sedap!

Kali ni buat lagi. Kebetulan mak mertua pun datang. Emak mertua pun suka. Sedap katanya. Berbunga-bunga rasa di hati. Hehehehe...

So, alang-alang dah sedap ni kan, aku nak kongsikan resepi sedap dan mudah ni dengan korang.

Selamat mencuba!

Nama masakan ni sebenarnya aku pun tak sure. Tapi sebab aku guna resepi Siakap stim ala Thai. So, aku namakan masakan ni Lala ala stim Thai. Ala-ala jer lah... sebab tak stim pun... Huhuhu...

Lala ala Stim Thai

Bahan-bahannya:-

Lala 1 kg
Bawang besar 1 biji - dimayang halus
Halia 2 inci - dimayang halus
Bawang putih 2 biji - dimayang halus
Cili padi 4 biji - hiris halus
Serai 1 batang - diketuk
Daun limau purut 2 helai
Daun ketumbar 5/6 batang - diracik halus
Cendawan panjang 1 paket
Lobak merah - dipotong panjang
Tomato 1 biji
Air 50 ml
Limau nipis 2 biji - diperah
Sos seafood/tiram 1 sudu besar
Sos ikan 1 sudu kecil
Gula 1 sudu besar
Garam secukup rasa

Cara-caranya: -

Bersihkan lala. Aku biasanya bersihkan lala satu persatu dan pastikan lala yang tak der isi dan berpasir dibuang terlebih dahulu.

Betapa senangnya nak masak resepi ni... korang cuma letakkan semua bahan-bahan yang telah dimayang dalam satu kuali. Tak perlu tumis-tumis bagai.

Tambahkan sedikit air.

Bukak api dan biarkan mendidih.
Kemudian masukkanlah tomato.

Dan masukkan lala...

Gaul sekejap. Kemudian masukkan carrot dan cendawan.

Bila dah mendidih, masukkan air perahan limau, garam dan gula secukup rasa.

Last sekali barulah masukkan daun ketumbar yang telah dicincang halus.

Sedia untuk dihidangkan!

#juliescookingwithluv

No comments:

Post a Comment