Ini salah satu resepi yang aku belajar dengan emak. Emak aku memang pandai masak. Apa jer yang mak masak gerenti sedap!
Sambal tumis telur itik ni kegemaran kitorang aku sejak sekolah lagi. Enche Neezam tak pernah makan sambal tumis macam ni sebelum kahwin. Aku pun tak pernah jumpa kat tempat lain.
Sambal Tumis Telur Itik
Bahan-bahan:-
Telur itik 4 biji
Bawang merah 10-15 biji
Bawang putih 3 biji
Cili giling 5 sudu besar
Air asam jawa
Gula 1 sudu besar
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Kisar bawang merah dan bawang putih sehingga lumat.
Di dalam kuali, letakkan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar tadi. Campurkan juga cili giling.
Masak sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan garam secukup rasa, gula dan air asam jawa. Kacau sebati. Pecahkan telur ke dalam sambal.
Biarkan seketika sehingga telur separuh masak kemudian terbalikkan telur perlahan-lahan.
Biarkan selama 2/3 minit dan bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment