Dah beberapa kali balik dari kerja nampak kedai durian ada jual sebalang besar tempoyak. Asyik berkira-kira jer nak beli ke tak... Akhirnya, tak tahan tengok tempoyak macam memanggil-manggil suruh beli, belilah jugak.
Dah terbayang-bayang menu nak dibuat dengan tempoyak ni. Kebetulan pagi tadi ada keluarkan ikan kembung, so, kiter buat gulai tempoyak ikan kembung dulu.
Gulai Tempoyak Ikan Kembung
Bahan-bahan:-
Ikan kembung 3 ekor
* Cili merah 1-2 batang
* Cili padi 3-4 batang
* Bawang putih 2 ulas
* Kunyit hidup 1 cm
Serai 1 batang (diketuk)
Daun kunyit 1 helai
Tempoyak 2 sudu besar
Air
Gula 2 sudu kecil
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Tumbuk semua bahan yang bertanda * dan masukkan semua dalam periuk bersama ikan.
Tambahkan air dan masak dengan api sederhana besar selama 15-20 minit kemudian masukkan daun kunyit dan masak lagi 5 minit sebelum tutup api.
Bolehlah dihidangkan.
Kuah gulai ni pekat sikit. Ngam rasa tempoyak.
#juliescookingwithluv
No comments:
Post a Comment